מפתח או שלד?

אחת ההחלטות החשובות ביותר שצריך לקבל היא: האם ללכת על קבלן מפתח או קבלן שלד? 
אם קבלן שלד, האם כולל חומר או להביא את החומר לבד?


ננסה לתת את היתרונות והחסרונות של כל שיטה.

כאשר מחליטים איזה קבלן לקחת, שלד או עד מפתח, צריך לבחון את המזמין.

אם המזמין הוא בעל מקצוע מתחום הבניה ( ולא רק חושב שהוא מבין ), או אם המזמין מעסיק מנהל פרויקט מקצועי, אז ישנה עדיפות על לקיחת קבלן ספציפי לכל עבודה, כלומר, קבלן שלד, קבלן חשמל, קבלן איטום וכדומה.

אם אין בעל מקצוע מטעם המזמין, ישנה עדיפות לקבלן מפתח שימלא את החלל.


ניהול

כפי שכתבנו בדף ניהול ופיקוח יש צורך לנהל את הפרויקט מבחינת חומרים, לוח זמנים, שילוב בין בעלי מקצוע וכדומה, כשלוקחים קבלן עד מפתח כל נושא הניהול של הפרויקט נמצא על כתפיו.

אחריות

כשעובדים עם בעלי מקצוע בנפרד, יש בעייה של לקיחת אחריות ותיקון בעיות שנוצרו, ישנם הרבה ממשקים בין בעלי המקצוע שכל אחד יכול להפנות אצבע לעבר חברו והלקוח יעמוד באמצע ללא כלים מתאימים.

לדוגמא - בנית בלוקים מתחת לאמבטיה. האינסטלאטור מרכיב את האמבטיה, אך הוא אומר שהוא לא אחראי על בניה, הבנאי ( או קבלן השלד ) כבר מזמן לא נמצא באתר ואומר שהוא עובד כרגע במקום אחר, כך שהוא לא יכול לעזור. החשמלאי אומר שהוא לא מבטן את כל החציבות לצנרת שלו, אך קבלן הטיח רוצה תוספת על סתימה, כי כשהוא בא לתת הצעת מחיר החציבות לא היו.

כשלוקחים קבלן עד מפתח, כל הדאגות הללו על אחריותו ועל חשבונו.

הוא אחראי על הכל מא' ועד ת'.

לוח זמנים

כפי שהזכרנו, כל בעל מקצוע מעכב את עבודתו של הבא אחריו, כשעובדים עם קבלנים נפרדים, יכול קבלן אחד להתעכב ולעכב את כולם אחריו ואז יכול להיות שקבלן שסגרת איתו תאריך אך עכשיו אתה רוצה להזיז, לא פנוי וכל הפרויקט יכול להתעכב. ( לפעמים הבדל של חודש אחד, גורר עיכוב של חודשים - כניסה לחגים, לגשם, לראמדן ). כשעובדים על קבלן עד מפתח, האחריות המלאה גם של לוח הזמנים וגם על התיאום עם הקבלנים - שלו בלבד, למזמין יש תאריך סופי לקבלת מפתח והתירוצים לא מעניינים אותו.


עם חומר או בלי חומר?

ישנה דעה שאומרת, אני יודע לקנות את החומרים לבד ( כמובן שאני ימצא זול יותר ) ואני מחפש רק קבלן לעבודה בלבד, כך, כשאני מבודד את החומרים, אני יכול להשוות טוב יותר בין הקבלנים ולקבל את ההצעה הזולה יותר ללא דאגה שהמחיר הנמוך יבוא על חשבון חומרי הגלם שהרי אני מספק אותם.

1. מבחינת עלויות של החומרים זה כמעט תמיד טעות ( אלא אם לאבא שלך יש תחנת בטון ) הקבלן, ולא חשוב מה גודלו, חייב לעבוד עם קבלני משנה וספקים שונים, בניגוד לך, הבונה שבונה באופן חד פעמי, הקבלן קונה באופן שוטף חומרים, ציוד ושירות, כך שהוא אמור להיות מוקף בבעלי מקצוע איכותיים יותר, ספקים טובים יותר וכמובן לקבל מחירים טובים יותר.

2. יש לקחת בחשבון שאם נשאר לך בסוף הבנייה 2 טון של ברזל אין לך מה לעשות איתם, אם הקבלן מביא את החומר, הוא ממשיך עם השאריות לפרויקטים נוספים.

3. ההתייחסות לחומר של הקבלן היא אחרת אם הוא משלם עליו מאשר אם זה לא שלו ( רובם לא כאלו )

4. הקבלן בד"כ מתכנן את העבודה ולוקח בחשבון לצרף יציקות ביחד וכמויות קטנות לצקת בידיים.
כאשר הלקוח מביא לו מתי שהוא מבקש בטון ומשאבה, גם אם הקבלן צריך קוב וחצי ליציקה קטנה, הוא מבקש מהלקוח להזמין בטון ומשאבה, כך יוצא שהלקוח ישלם לדוגמא עוד 300 ₪ על הובלה חלקית לחברת הבטון ו 600 ₪ למשאבה, כך שקוב בטון יעלה לו יותר מ500 ₪ וכשהלקוח עשה חישוב כמה חומר יעלה, הוא חשב שקוב עולה 270 ₪ בלבד.

5. כשסוגרים עם קבלן כולל חומר, אף על פי שיש כתב כמויות ( יש לדרוש מהמהנדס ) יש לחתים את הקבלן המבצע על התוכניות ולרשום שכתב הכמויות משמש ככלי עזר בלבד, אם יהיה צורך בכמויות נוספות עבור התוכנית בגלל שלא נלקח בחשבון פחת או טעות בחישוב, העלויות תהיינה על הקבלן. כשמביאים את החומר לבד, העלויות הן על המזמין.

6. אם הלקוח אחראי על הזמנת הציוד, מה קורה אם הקבלן מוכן ליציקת רצפה בשמונה בבוקר והמשאבה לא מגיעה? מי משלם על 4 פועלים שיושבים ומחכים למשאבה, הרי זה אחריות שלך!

7. כאשר ישנה עבודה גדולה, או שיש מפקח ומנהל פרויקט מנוסה באתר מטעם הלקוח, יכול להיות יתרון לרכישת החומרים בנפרד אם למנהל הפרויקט יש קשרים למחירים טובים יותר ותנאי תשלום טובים יותר, אך בבית פרטי סטנדרטי, כמעט תמיד הלקוח בסוף ישלם יותר.

8. הזמנת החומרים דורשת התעסקות, להזמין טרקטור, ציוד לממ"ד, קלקר, ברזל, בטון, משאבה, בלוקים, מלט וכו.. אם הלקוח לא באתר כל יום עם טלפון זמין, זה עלול להיות מעמסה.

אם בסופו של דבר מחליטים, כן לקנות את החומר לבד, צריך לשלם לכל ספק סכום מראש ( או לתת כרטיס אשראי ) ולתת לקבלן לערוך את ההזמנות באופן ישיר.

9. לרוב הקבלן ירוויח את לחמו מהפרויקט, השאלה היא האם הוא ירוויח את אותו הסכום רק על העבודה, או שהסכום יתחלק חלק מהעבודה וחלק על הרווח שלו מהחומר ( שהרי הוא אמור לקנות בזול יותר ממך ) ולכן לפעמים לקנות את החומרים בנפרד ועבודה בנפרד, עולה יותר מהיחד.

10. אם הלקוח לא סומך בשום פנים ואופן על הקבלן שיביא ברזל תיקני וכמויות בטון כפי שהמהנדס דורש, אז כדאי לקנות לבד את החומר, אך יותר כדאי להחליף קבלן!
© כל הזכויות שמורות ליוספזון הנדסה ובניין 
phone, phone, contact, telephone, support, call
envelop2, envelop, mail, email, contact, letter

054-5612286